Wykonanie
Po nieudanej próbie upieczenia babki bezglutenowej, z
kaszą jaglaną i
mąką ziemniaczaną, czas na babkę kajmakową. Babka jest pyszna, miękka i puszysta. Mogłaby być bardziej wilgotna, ale i tak zajmuje wysokie miejsce na liście bab przeze mnie wykonanych. Polana polewą kajmakową, posypana prażonymi
migdałami wygląda pięknie!Składniki:5
jajek400 g masy kajmakowej3 łyżki
cukru100 g
masła180 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru wanilinowego3 łyżki
śmietany kremówki40 g
płatków migdałówBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i ubijamy dalej. Masę kajmakową (300 g) i
masło łączymy podgrzewając na małym ogniu. Do ubitych
białek dodajemy po jednym
żółtku cały czas mieszając. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę kajmakową, miksujemy, następnie dodajemy
mąki z
proszkiem do pieczenia.Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, do formy wlewamy ciasto i pieczemy przez 45-50 minut.Pozostały kajmak i
śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Polewamy jeszcze ciepłą babkę i posypujemy uprażonymi
migdałami.Smacznego!