Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam wykorzystać zasoby z zamrażalki i zrobić pyszny obiad. W sezonie
szparagowym udało mi się zamrozić
zielone szparagi, które całkiem nieźle znoszą ujemną temperaturę. Trzeba je zjeść, bo ani się obejrzymy, a znów będzie sezon na
szparagi.


Składniki:2 kawałki
ryby, u mnie dorszykkilka
szparagów25 g
masłapół łyżeczki
suszonego estragonucytrynasól morska,
czarny pieprz świeżo zmielony
oliwa z oliwekMasło estragonowe:
Masło ucieramy mikserem, aż będzie kremowe, solimy, przyprawiamy
pieprzem. Następnie dodajemy
estragon i kilka kropli
soku z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy. Przekładamy
masło do pojemniczka i wkładamy do lodówki.Na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek i układamy na niej doprawioną
solą i
pieprzem rybę. Smażymy z obu stron.
Szparagi gotujemy na parze kilka minut, ważne by nie rozmrażać
szparagów wcześniej. Na talerzu układamy
szparagi smarujemy
masłem estragonowym, na nich układamy
rybę i ją też smarujemy
masłem. Przyprawiamy wszystko
pieprzem.Smacznego!

