Wykonanie
Ciastka upieczone na bazie jaglanki kokosowej. Zawierają w sobie jeszcze mielone
migdały, prażony
kokos i
żurawinę, zarówno suszoną jak i mrożoną. Są niesamowite! Bardzo chrupiące, nieco karmelowe, aromat
kokosu też jest dobrze wyczuwalny. Rozeszły się dosłownie w kwadrans, a ja musiałam jeszcze tego samego dnia drałować rowerem po resztę składników, by upiec kolejną porcję.Składniki (ok. 20 sztuk):1 szklanka jaglanki z
mlekiem kokosowym z tego przepisu1/2 szklanki prażonych
wiórków kokosowych200 g mielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja1/2 szklanki
cukru brązowego70 g
masła, bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego100 g
suszonej żurawinygarść
żurawiny świeżej lub mrożonej1 łyżeczka
cynamonuskórka otarta z jednej
cytrynyWykonanie:Wszystkie składniki oprócz mrożonej
żurawiny wymieszać. Łyżką uformować
ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować duże odstępy, podczas pieczenia
ciastka znacznie urosną), na wierzchu powtykać kilka mrożonych
żurawin.Piec w 180 stopniach 20-25 minut, aż
ciastka mocno się zrumienią. Ostudzić.Smacznego!