ßßß Cookit - przepis na CIASTKA JAGLANO-KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (bezglutenowe)

CIASTKA JAGLANO-KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Ciastka upieczone na bazie jaglanki kokosowej. Zawierają w sobie jeszcze mielone migdały, prażony kokos i żurawinę, zarówno suszoną jak i mrożoną. Są niesamowite! Bardzo chrupiące, nieco karmelowe, aromat kokosu też jest dobrze wyczuwalny. Rozeszły się dosłownie w kwadrans, a ja musiałam jeszcze tego samego dnia drałować rowerem po resztę składników, by upiec kolejną porcję.
Składniki (ok. 20 sztuk):
1 szklanka jaglanki z mlekiem kokosowym z tego przepisu
1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych
200 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
1/2 szklanki cukru brązowego
70 g masła, bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
100 g suszonej żurawiny
garść żurawiny świeżej lub mrożonej
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz mrożonej żurawiny wymieszać. Łyżką uformować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować duże odstępy, podczas pieczenia ciastka znacznie urosną), na wierzchu powtykać kilka mrożonych żurawin.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut, aż ciastka mocno się zrumienią. Ostudzić.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/03/ciastka-jaglano-kokosowo-migdaowe.html