Wykonanie

Polecam wszystkim wielbicielom słodko-słonych smaków. Najpierw wgryzamy sie w chrupiący wierzch posypany gruboziarnistą
solą, by w końcu dotrzeć do miękkiego, słodkiego środka. Dla mnie bomba.Surowego
batata obtaczamy w
oliwie i
mącę kukurydzianej, dzięki
czemu podczas pieczenia tworzy się chrupka skórka. Możecie użyć dowolnych przypraw, ja zdecydowałam się na
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz i ostrą, wędzoną
paprykę.Następnym razem pokombinuję z różnymi sosami, bo teraz raczej nie wykazałam się dużą kreatywnością, wybaczcie :-)Składniki:1
batat, obrany i pokrojony na równe kawałki2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
mąki kukurydzianej lub semoliny
sól,
pieprzdowolne
przyprawyWykonanie:Pokrojonego
batata zamoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć.
Oliwę,
mąkę sól,
pieprz i
przypawy wymieszać razem z kawałkami
batatów i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 minut w 180 stopniach, przewracając kawałki na drugą strone w połowie pieczenia.Frytki podałam z
sosem pomidorowym i
jogurtem greckim zmiksowanym z
kozim serem.Smacznego!