Wykonanie
Oto nasz tort wielkanocny. Bardzo duży i wysoki- każdy z gości musiał skosztować choć kawałek. Pomimo swych pokaźnych rozmiarów i tak zniknął w zastraszającym tempie. Konsystencja kremu jest aksamitna i delikatnie czekoladowa. Warstwa z
konfitury z
czarnej porzeczki dodaje nieco kwaskowatości, w sam raz tyle, by całość nie była mdła.
Biszkopt przekrojony został aż 3
razy- dzięki temu tort jest bardzo mokry i każdy kawałek skrywa w sobie mnóstwo
czekoladowego kremu.Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): na
biszkopt:10
jajek1,5 szklanki
cukru1,5szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej na krem:230 g Nutelli0,5 kg
mascarpone400 ml kremówki, mocno schłodzonejdodatkowo:400 g
konfitury z
czarnej porzeczkistarte
biszkopty do obsypania
boków tortu100 g
orzechów laskowych,posiekanych i podprażonych100 g
rodzynek w
czekoladzie0,5 szklanki
likieru owocowegoBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 4 blaty.Kremówkę ubić na sztywną pianę.
Mascarpone zmiksować z nutellą. Do czekoladowej masy delikatnie, łyżka po łyżce, dodawać ubitą kremówkę.1 blat nasączyć 1/3
likieru, położyć na niego 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3
likieru, rozsmarować na nim 300 g
konfitury, przykryć 3 blatem, nasączyć go resztką
likieru, położyć na niego 1/3 kremu- całość przykryć 4 blatem.Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu
tortu. Boki obsypać startymi
biszkoptami. Wierzch obsypać
orzechami,
rodzynkami w
czekoladzie i utworzyć na nim kleksy z pozostałej
konfitury. Tort przygotować kilka godzin przed podaniem i schłodzić go, trzymać w lodówce.Smacznego!(przepis na
biszkopt z Moich Wypieków)