Wykonanie

Prosta, niezwykle delikatna i naprawdę bardzo szybka. Dobra alternatywa, gdy znudziła nam się zwykła zupa szparagowa z lanymi kluseczkami.Składniki2 pęczki obranych białych
szparagów1 l
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnku3 łyżki ulubionego
żółtego serasól,
pieprzmasłopietruszka do przybraniaWykonanie:
Szparagi pokrój na 1-2 cm kawałki, odciąć twarde końce.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż delikatnie na małym ogniu. Gdy będzie złoty, wlej
bulion. Gdy
wywar się zagotuje, dodaj
szparagi i gotuj do czasu, aż
szparagi będą miękkie ( ok. 10 minut). Ostudź zupę przez 5 minut, dodaj
ser i zmiksuj wszystko blenderem na gładki płyn. Po przelaniu do miseczek posyp
pietruszką.Smacznego!(przepis autorski)