ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

nazwa

Wykonanie

Prosta, niezwykle delikatna i naprawdę bardzo szybka. Dobra alternatywa, gdy znudziła nam się zwykła zupa szparagowa z lanymi kluseczkami.
Składniki
2 pęczki obranych białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki ulubionego żółtego sera
sól, pieprz
masło
pietruszka do przybrania
Wykonanie:
Szparagi pokrój na 1-2 cm kawałki, odciąć twarde końce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż delikatnie na małym ogniu. Gdy będzie złoty, wlej bulion. Gdy wywar się zagotuje, dodaj szparagi i gotuj do czasu, aż szparagi będą miękkie ( ok. 10 minut). Ostudź zupę przez 5 minut, dodaj ser i zmiksuj wszystko blenderem na gładki płyn. Po przelaniu do miseczek posyp pietruszką.
Smacznego!
(przepis autorski)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/06/zupa-krem-ze-szpinakow.html