Wykonanie
Od tłustego czwartku oponki
serowe smażyłam już dwa
razy - tak wszystkim zasmakowały. Początkowo miksowałam kilka przepisów, teraz
mogę powiedzieć , że wypracowałam swój własny.Oponki świetnie smakują podane z
cukrem pudrem.SKŁADNIKI na około 40 szt oponek :0,5kg chudego mielonego
twarogu3 szklanki
mąki pszennej +
mąka do wyrabiania cista5 pełnych łyżek
cukru2
jajka1 czubata łyżeczka
sody2 łyżki
śmietany 12%laska wanilii2 płaskie łyżeczki
aromatu waniliowegosmalec/
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki wymieszać i wyrobić z nich ciasto konsystencji podobnej do ciasta na pierogi:
ser +
mąka +
cukier +
jajka +
soda +
śmietana + zawartość
laski wanilii +
aromat waniliowy.W niskim a szerokim garnku lub patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia.Formowanie oponek:Testowałam różne sposoby na formowanie oponek:- zrobić małą kuleczkę, następnie palcem zrobić dziurkę i rozciągnąć- zrobić rulonik z ciasta i skleić na końcach tak by powstała oponka- i moim zdaniem najlepsza metoda, gwarantująca zrobienie ślicznych i równych oponek: ciasto rozwałkować na około 1cm grubości, wyciąć w nim szklanką krążki a następnie w tych krążkach kolejne mniejsze za pomocą kieliszka. Małe krążki po kieliszku też można usmażyć - powstaną wtedy śliczne małe pączusie
serowe.Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - do zrumienienia. Wyłożyć na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO
