Wykonanie
W miniony czwartek upichciłam
brokułową zupkę krem. Dzień wolny od pracy sprawił ,że zapragnęłam trochę czasu spędzić w kuchni "przy garach".Zupka wyszła smaczna... jak na mój gust nawet bardzo smaczna...Zapraszam do wypróbowania przepisu :)SKŁADNIKI:porcja wystarczająca dla 4 osób:1 dorodny świeży
brokuł1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła3 szklanki
wywaru warzywnego1 spora
marchewka3 spore
ziemniaki50 g
sera pleśniowego niebieskiego (typu gorgonzola)
sól i
pieprz wedle upodobań4 łyżki prażonych pestek
słonecznika (ja samodzielnie uprażyłam na patelni razem z grzankami)grzankiPrzygotowanie kremu sprawiło mi dużo radości i podziałało mocno energerycznie. Mam nadzieję, że Wasze odczucia po spróbowaniu własnoręcznie przygotowanej potrawy będą podobne :)Masełko rozpuścić w garnku. Dodać posiekaną drobno
cebulkę a następnie plasterki
czosnku. Delikatnie zrumienić , następnie dodać różyczki
brokuła. Po kilku minutach zalać
bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem razem z kawałkami
marchewki oraz pokrojonymi w kostkę
ziemniakami.Płynu/wywaru warzywnego powinno być tyle by ledwo przykrywał warzywa (na równi z warzywami lub ciut więcej).Pod koniec gotowania ,gdy warzywa będą już miękkie dodać
ser pleśniowy, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i zdjąć z ognia.Zupkę zmiksować na gładką masę.Podawać z prażonymi
pestkami słonecznika oraz grzaneczkami mmmmmm... niebo w gębie :) :) :)SMACZNEGO
