ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy ze świeżą miętą

Dżem truskawkowy ze świeżą miętą

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy trwa! Od jakiegoś już czasu testuję najróżniejsze przepisy z użyciem tych słodkich, czerwonych owoców zwiastujących początek lata. Dżem truskawkowy z dodatkiem mięty zrobiłam w niewielkiej ilości kilka dni temu – dziś po udanych próbach uruchomiłam produkcję na większą skalę. Będzie się czym zajadać w zimę… Dżem ze względu na niewielką ilość zawartego w nim cukru polecam jako doskonały dodatek do niskokalorycznych deserów.
SKŁADNIKI na około 8-9 słoiczków po dżemach:
3 kg truskawek (waga po usunięciu ogonków)
450g cukru
3 torebki mięty
· 3 dorodne gałązki ( u mnie wielgachne gałęzie) świeżej mięty ogrodowej (jeśli gałązki małe – odpowiednio więcej)
1,5 płaskie łyżeczki pektyny owocowej (opcjonalnie – ja daję pod sam koniec gotowania truskawek gdy widzę, że masa jest zbyt rzadka)
Przelicznik na 1kg truskawek: 150g cukru (3/4 szklanki); 1 torebka mięty; 1 duża gałąź świeżej mięty; ½ płaskiej łyżeczki pektyny (opcjonalnie)
Przygotowanie dżemu nie jest pracochłonne – jednak samo gotowanie/smażenie owoców trwa dość długo…ale za to jak w całym domu pięknie pachnie….. mmmmm…. marzenie!
Zacznijmy:
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy ogonki a następnie kroimy na pół.
Przekładamy do sporego garnka i wstawiamy na maleńki ogień (bez przykrycia) na około 30 minut. Po tym czasie z owoców powinien wypłynąć sok. Gdy to nastąpi dokładamy 3 torebki mięty oraz świeże gałązki mięty ogrodowej. Zwiększamy płomień i czekamy do zagotowania (pojawienie się sporej ilości piany jest całkowicie naturalne – i nie świadczy w żadnym razie o niepowodzeniu w przygotowaniu dżemu). Po zagotowaniu ponownie zmniejszamy płomień i gotujemy/dusimy/ smażymy nasze owoce przez 90 minut – raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cukier i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 30 minut. Przed zdjęciem dżemu z ognia należy wyjąć torebki z miętą oraz gałązki i listki.
A co jeśli dżem jest zbyt rzadki?
Należy pamiętać, iż dżem po schłodzeniu zyska nieco na gęstości, jeśli jednak jego konsystencja pod koniec gotowanie wydaje się zbyt rzadka należy dodać do niego 1 ½ płaskiej łyżeczki pektyny owocowej (na 1kg truskawek ok. pół łyżeczki). Pektynę dajemy po wyjęciu mięty. Następnie musimy raz jeszcze całość zagotować.
Dżem przekładamy do czystych (wyparzonych) słoiczków i mocno dokręcamy wieczko. Pasteryzujemy 20 minut… i owocowy przysmak na zimowe dni gotowy :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy-ze-swieza-mieta.html