Wykonanie
Sezon
truskawkowy trwa! Od jakiegoś już czasu testuję najróżniejsze przepisy z użyciem tych słodkich, czerwonych
owoców zwiastujących początek lata.
Dżem truskawkowy z dodatkiem
mięty zrobiłam w niewielkiej ilości kilka dni temu – dziś po udanych próbach uruchomiłam produkcję na większą skalę. Będzie się czym zajadać w zimę…
Dżem ze względu na niewielką ilość zawartego w nim
cukru polecam jako doskonały dodatek do niskokalorycznych deserów.SKŁADNIKI na około 8-9 słoiczków po dżemach:3 kg
truskawek (waga po usunięciu ogonków)450g
cukru3
torebki mięty· 3 dorodne gałązki ( u mnie wielgachne gałęzie) świeżej
mięty ogrodowej (jeśli gałązki małe – odpowiednio więcej)1,5 płaskie łyżeczki pektyny owocowej (opcjonalnie – ja
daję pod sam koniec gotowania
truskawek gdy widzę, że masa jest zbyt rzadka)Przelicznik na 1kg
truskawek: 150g
cukru (3/4 szklanki); 1 torebka
mięty; 1 duża gałąź świeżej
mięty; ½ płaskiej łyżeczki pektyny (opcjonalnie)Przygotowanie
dżemu nie jest pracochłonne – jednak samo gotowanie/smażenie
owoców trwa dość długo…ale za to jak w całym domu pięknie pachnie….. mmmmm…. marzenie!Zacznijmy:
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy ogonki a następnie kroimy na pół.Przekładamy do sporego garnka i wstawiamy na
maleńki ogień (bez przykrycia) na około 30 minut. Po tym czasie z
owoców powinien wypłynąć sok. Gdy to nastąpi dokładamy 3
torebki mięty oraz świeże gałązki
mięty ogrodowej. Zwiększamy płomień i czekamy do zagotowania (pojawienie się sporej ilości piany jest całkowicie naturalne – i nie świadczy w żadnym razie o niepowodzeniu w przygotowaniu
dżemu). Po zagotowaniu ponownie zmniejszamy płomień i gotujemy/dusimy/ smażymy nasze
owoce przez 90 minut – raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy
cukier i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 30 minut. Przed zdjęciem
dżemu z ognia należy wyjąć
torebki z
miętą oraz gałązki i listki.A co jeśli
dżem jest zbyt rzadki?Należy pamiętać, iż
dżem po schłodzeniu zyska nieco na gęstości, jeśli jednak jego konsystencja pod koniec gotowanie wydaje się zbyt rzadka należy dodać do niego 1 ½ płaskiej łyżeczki pektyny owocowej (na 1kg
truskawek ok. pół łyżeczki). Pektynę dajemy po wyjęciu
mięty. Następnie musimy raz jeszcze całość zagotować.
Dżem przekładamy do czystych (wyparzonych) słoiczków i mocno dokręcamy wieczko. Pasteryzujemy 20 minut… i
owocowy przysmak na zimowe dni gotowy :)SMACZNEGO
