ßßß Cookit - przepis na Strucla drożdżowa z powidłami leśnymi

Strucla drożdżowa z powidłami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Oto strucla drożdżowa, którą upiekłam na minioną już Wielkanoc. Prawdę mówiąc to jeden z nielicznych drożdżowych wypieków mojego wykonania - po udanym eksperymencie ze struclą, prawdopodobnie tego typu ciasta zagoszczą w moim domu częściej. Oryginał przepisu , z którego poczyniłam tą pyszność znalazłam na blogu u KAMY o tu: strucla drożdżowa Kamy
SKŁADNIKI
2 struclę wielkości keksówki:
20 g naturalnych drożdży
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki maki totrowej
100 g masła lub margaryny
szklanka mleka
mniej niż pół płaskiej łyżeczki soli
słoiczek powideł (u mnie owoce leśne)
Kruszonka:
50 g miekkiego masła
10 łyżek mąki tortowej
5 łyżek cukru
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru, oraz po dokładnym wymieszaniu odstawienia całości do wyrośnięcia na jakieś 20 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, jajka, cukier, rozpuszczone masło, sól i resztę mleka. Całość dokładnie wyrabiamy 15-20 min. Ciasto będzie się bardzo kleić ale mimo to musimy je długo wyrabiać. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy (teraz możemy podsypać je niewielką ilością mąki- może nam to bardzo pomóc wyrobić klejące się ciasto). Dzielimy na 2 części- powstaną z nich dwie strucle :)
Ciasto wałkujemy na spore placki grubości ok 0,5cm. Smarujemy powidłami i rolujemy jak roladę.
Przekładamy do blaszek i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Gdy rolada znacznie zwiększy swoją objętość nacinamy ją wzdłuż nożem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40-50 min.
Kruszonka: wystarczy połączyć ze sobą składniki tak by powstały małe hmmmm...kluseczki - coś w tym rodzaju :)
Podajemy po całkowitym wystygnięciu :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/strucla-drozdzowa-z-powidami-lesnymi.html