Wykonanie
Wolny piątek...
mężo w pracy, mam więc trochę wolnego czasu, który oczywiście poświęcam na przyjemności :) Oto moje świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki
drożdżowe wypełnione
musem jabłkowym własnej produkcji.Link do przepisu na
mus jabłkowy: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/mus-dzem-jabkowy-do-szarlotki-i-deserow.htmlSKŁADNIKI(około 40 bułeczek):10 dag świeżych
drożdży (cała kosteczka)4 pełne łyżki
cukru2 szklanki ciepłego
mleka (400ml)1 kg
mąki pszennej4
jajka + 1jajko do wysmarowania bułeczek1 kostka
masła lub
margarynycukier pudersłoiczek
musu jabłkowego lub innegoW pierwszej kolejności robimy zaczyn
drożdżowy:
drożdże,
cukier, 1 szklankę ciepłego
mleka i 10 łyżek
mąki mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn przed wyrośnięciem powinien
mieć konsystencję ciasta na naleśniki).W czasie gdy zaczyn rośnie roztapiamy w rondelku kostkę masła/margaryny.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szklankę ciepłego
mleka,
jajka , roztopione
masło oraz wsześniej przygotowany zaczyn
drożdżowy.Z tych składników wyrabiamy ciasto (gęstość powinna być taka by można było lepić z niego bułeczki, gdy jest zbyt gęste dolewamy troszkę
mleka, gdy zbyt rzadkie- dodajemy
mąki).Wyrobione ciasto dzielimy na ok 40 części i z każdej formujemy kuleczkę.Kuleczkę rozgniatamy na "placuszka" kładziemy na niego łyżkę
musu jabłkowego i zaklejamy rogi tak by powstała bułeczka.Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w sporych odstępach) i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.Bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.Podajemy posypane dużą ilością
cukru pudru (bez
cukru pudru będą mało słodkie).SMACZNEGOPolecam wypróbowanie przepisu i podzielenie się swoją opinią.