ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z nadzieniem (musem jabłkowym własnej produkcji)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem (musem jabłkowym własnej produkcji)

nazwa

Wykonanie

Wolny piątek...mężo w pracy, mam więc trochę wolnego czasu, który oczywiście poświęcam na przyjemności :) Oto moje świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki drożdżowe wypełnione musem jabłkowym własnej produkcji.
Link do przepisu na mus jabłkowy: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/mus-dzem-jabkowy-do-szarlotki-i-deserow.html
SKŁADNIKI
(około 40 bułeczek):
10 dag świeżych drożdży (cała kosteczka)
4 pełne łyżki cukru
2 szklanki ciepłego mleka (400ml)
1 kg mąki pszennej
4 jajka + 1jajko do wysmarowania bułeczek
1 kostka masła lub margaryny
cukier puder
słoiczek musu jabłkowego lub innego
W pierwszej kolejności robimy zaczyn drożdżowy: drożdże, cukier, 1 szklankę ciepłego mleka i 10 łyżek mąki mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn przed wyrośnięciem powinien mieć konsystencję ciasta na naleśniki).
W czasie gdy zaczyn rośnie roztapiamy w rondelku kostkę masła/margaryny.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szklankę ciepłego mleka, jajka , roztopione masło oraz wsześniej przygotowany zaczyn drożdżowy.
Z tych składników wyrabiamy ciasto (gęstość powinna być taka by można było lepić z niego bułeczki, gdy jest zbyt gęste dolewamy troszkę mleka, gdy zbyt rzadkie- dodajemy mąki).
Wyrobione ciasto dzielimy na ok 40 części i z każdej formujemy kuleczkę.
Kuleczkę rozgniatamy na "placuszka" kładziemy na niego łyżkę musu jabłkowego i zaklejamy rogi tak by powstała bułeczka.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w sporych odstępach) i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.
Podajemy posypane dużą ilością cukru pudru (bez cukru pudru będą mało słodkie).
SMACZNEGO
Polecam wypróbowanie przepisu i podzielenie się swoją opinią.
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/bueczki-drozdzowe-z-nadzieniem-musem.html