Wykonanie


Pulpety na parze smakują mi dużo bardziej niż takie tradycyjne, gotowane w wodzie. Dlaczego? Pewnie dlatego, że zachowują cały swój smak. Są genialnie soczyste, aromatyczne, delikatne. Lubię je doprawiać na różne sposoby - czasem wkładam do każdego pulpeta kawałek
czosnku, a dziś dodałam im żółtego kolorku i smaku
curry. Z
bazyliowym pesto były rewelacyjne. Bardzo polecam taki obiadek. pesto można przygotować sobie wcześniej. Wtedy wystarczy przygotować pulpety i ugotować
makaron - obiad gotowy. Pysznie i zdrowo.Składniki:250 g
mielonego mięsa z indyka1
jajko2 płaskie łyżki
kaszy mannyopcjonalnie można dodać 1-2 łyżki
bułki tartej, jeśli masa
mięsna nie chce sie formowaćszczypta
soli morskiejczubata łyżeczka
majerankupłaska łyżeczka
kurkumy i
curryłyżka gorącej
wodydodatkowo:
makaron pełnoziarnisty spaghetti, ugotowany al dentepesto z
bazylii (przepis tutaj) - ilość według smaku, ja dodałam niedużo, około 2 łyżeczek na porcję
makaronuPrzygotowanie:
curry i
kurkumę zalewamy gorącą
wodą i dokładnie mieszamy. uzyskany płyn dodajemy do
mięsa.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy do połączenia.Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układamy na sitku do gotowania na parze.gotujemy pół godziny.Przygotowanie dania:
Makaron odcedzamy (nie przelewamy go
wodą)Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
makaron przekładamy do miseczek lub na talerze. Na wierzchu układamy gorące pulpety.Smacznego!

