ßßß

Pulpety na parze smakują mi dużo bardziej niż takie tradycyjne, gotowane w wodzie. Dlaczego? Pewnie dlatego, że zachowują cały swój smak. Są genialnie soczyste, aromatyczne, delikatne. Lubię je doprawiać na różne sposoby - czasem wkładam do każdego pulpeta kawałek czosnku, a dziś dodałam im żółtego kolorku i smaku curry. Z bazyliowym pesto były rewelacyjne. Bardzo polecam taki obiadek. pesto można przygotować sobie wcześniej. Wtedy wystarczy przygotować pulpety i ugotować makaron - obiad gotowy. Pysznie i zdrowo.Składniki:250 g mielonego mięsa z indyka1 jajko2 płaskie łyżki kaszy mannyopcjonalnie można dodać 1-2 łyżki bułki tartej, jeśli masa mięsna nie chce sie formowaćszczypta soli morskiejczubata łyżeczka majerankupłaska łyżeczka kurkumy i curryłyżka gorącej wodydodatkowo: makaron pełnoziarnisty spaghetti, ugotowany al dentepesto z bazylii (przepis tutaj) - ilość według smaku, ja dodałam niedużo, około 2 łyżeczek na porcję makaronuPrzygotowanie:curry i kurkumę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. uzyskany płyn dodajemy do mięsa.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy do połączenia.Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na sitku do gotowania na parze.gotujemy pół godziny.Przygotowanie dania:Makaron odcedzamy (nie przelewamy go wodą)Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.makaron przekładamy do miseczek lub na talerze. Na wierzchu układamy gorące pulpety.Smacznego!
