ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z udek kurczaka

Szaszłyki z udek kurczaka

nazwa

Wykonanie

szaszłyki to wspaniała propozycja dla wszystkich dbających o linię. Dzięki nim talerz wygląda wspaniale i obficie podczas gdy w rzeczywistości bardzo przeważają na nim warzywa.
Dziś pyszna wersja, bo do szaszłyków użyłam mięsa z udek kurczaka - jest z nim więcej zachodu, ale zdecydowanie warto, bo jest dużo smaczniejsze od piersi.
Składniki:
6 udek kurczaka
3 cebule
2 papryki czerwone
0,5 kg pieczarek
ulubione przyprawy do kurczaka: ja użyłam słodkiej papryki i chilli
olej rzepakowy
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki
Do mięsa dodać przyprawy, zalać kilkoma łyzkami oleju i dobrze wymieszać. odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kawałki odpowiadające wielkością mięsu.
Cebulę pokroić w ćwiartki i rozdzielić warstwy.
Do mięsa dodać cebulę i wymieszać. Nabijać na patyczki kolejne warstwy.
Piec 35 minut w 200 stopniach
Smacznego!
u mnie podane z curry z kalafiora
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/10/szaszyki-z-udek-kurczaka.html