ßßß Cookit - przepis na Zdrowy majonez

Zdrowy majonez

nazwa

Wykonanie

jeśli dbacie o zdrowie i linię to wątpię, by w Waszej lodówce był sklepowy majonez. Są jednak osoby, które bez majonezu obejść się nie mogą i z tego względu nawet nie próbują zmienić stylu życia - no bo jak to, bez majonezu!?
Dla osób na diecie odpadają zatem ich ulubione sałatki, odpada i jarzynowa a wielka szkoda, bo to samo zdrowie (wyłączając ten nieszczęsny majonez oczywiście)
Oznajmiłam kilka dni temu mężowi, majonezożercy, że majonez będzie, ale domowy, w wersji zdrowej.
Wykrzywił usta w grymasie, a mi przyszło na myśl, że wewnętrznie się zagotował :)
Dzień później wykazał sie niebywałą odwagą by z wielką niechęcią spróbować mojego zdrowego majonezu.
A chwilę później sałatka jarzynowa z tymże majonezem zniknęła z lodówki :) Majonez został zaaprobowany, a mój "majonezożerca" zgodził się odstawić sklepowy majonez :)
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale koszty zrobienia na spróbowanie są nieduże, zajmuje to chwilę czasu a może się okazać, że i Wam posmakuje ta wersja majonezu :)
Słów kilka o tym, co wychodzi: nie jest to typowy majonez. W smaku najbardziej mi przypomina kielecki, chociaż nie jest z nim identyczny. Sprawdzi się w sałatkach, na kanapki, a ja go używam zamiast masła :)
Bardzo gorąco Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. inspiracja tutaj - zmieniłam proporcje i skład pod swój smak.
A już niebawem sałatka jarzynowa ze zdrowym majonezem, zapraszam :)
Składniki:
1 opakowanie serka wiejskiego
2 jajka
sok z połowy cytryny
2 płaskie łyżeczki musztardy (sarepska lub stołowa)
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo - nie studzić, potrzebne są gorące. Obrać
Z serka wiejskiego zlać płyn (nie wylewać). Do serka dodać musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
jajka ugotować na twardo. Obrać i gorące dodać do serka.
Miksować na dużych obrotach około 10 minut, aż grudki znikną
Wlać odlany wcześniej z serka płyn i jeszcze krótko zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku
Przełożyć do słoika i schłodzić. najlepiej smakuje po 1 dniu w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/09/zdrowy-majonez.html