Wykonanie
jeśli dbacie o zdrowie i linię to wątpię, by w Waszej lodówce był sklepowy
majonez. Są jednak osoby, które bez
majonezu obejść się nie mogą i z tego względu nawet nie próbują zmienić stylu życia - no bo jak to, bez
majonezu!?Dla osób na diecie odpadają zatem ich ulubione sałatki, odpada i jarzynowa a wielka szkoda, bo to samo zdrowie (wyłączając ten nieszczęsny
majonez oczywiście)Oznajmiłam kilka dni temu mężowi, majonezożercy, że
majonez będzie, ale domowy, w wersji zdrowej.Wykrzywił usta w grymasie, a mi przyszło na myśl, że wewnętrznie się zagotował :)Dzień później wykazał sie niebywałą odwagą by z wielką niechęcią spróbować mojego zdrowego
majonezu.A chwilę później
sałatka jarzynowa z tymże
majonezem zniknęła z lodówki :)
Majonez został zaaprobowany, a mój "majonezożerca" zgodził się odstawić sklepowy
majonez :)Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale koszty zrobienia na spróbowanie są nieduże, zajmuje to chwilę czasu a może się okazać, że i Wam posmakuje ta wersja
majonezu :)Słów kilka o tym, co wychodzi: nie jest to typowy
majonez. W smaku najbardziej mi przypomina kielecki, chociaż nie jest z nim identyczny. Sprawdzi się w sałatkach, na kanapki, a ja go używam zamiast
masła :)Bardzo gorąco Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. inspiracja tutaj - zmieniłam proporcje i skład pod swój smak.A już niebawem
sałatka jarzynowa ze zdrowym
majonezem, zapraszam :)Składniki:1 opakowanie
serka wiejskiego2
jajkasok z połowy
cytryny2 płaskie łyżeczki
musztardy (sarepska lub stołowa)szczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:
Jajka ugotować na twardo - nie studzić, potrzebne są gorące. ObraćZ
serka wiejskiego zlać płyn (nie wylewać). Do
serka dodać
musztardę,
sok z cytryny i
przyprawy.
jajka ugotować na twardo. Obrać i gorące dodać do
serka.Miksować na dużych obrotach około 10 minut, aż grudki zniknąWlać odlany wcześniej z
serka płyn i jeszcze krótko zmiksować. Ewentualnie doprawić do smakuPrzełożyć do słoika i schłodzić. najlepiej smakuje po 1 dniu w lodówce.Smacznego!