ßßß
Te pierogi pierwszy raz zrobiłam rok temu na Wigilie i od razu cała rodzina stwierdziła że jest to nasze kolejne danie Wigilijne :)Pierogi są pyszne, ciasto mięciutkie a z połączeniem z sosem tworzą niesamowity smak (moi domownicy dodatkowo polewali je jeszcze śmietaną:)).Składniki :- 0,5 l maślanki- 0,5 kg mąki pszennej- 25 dag suszonych śliwek (ja robiłam małe pierożki wiec dałam 50 dag )- kostka masła- cukier waniliowy- płatki migdałowe- 0,5 szklanki miodu- 0,5 laski waniliiZ maślanki i mąki zagnieść ciasto, jak będzie za rzadkie to dodawać po trochu mąki. Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę (tak aby namiękły) i odcedzić.Rozwałkować ciasto, wykrywać kółka, nadziać śliwką i dokładnie zaklejać. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii.Na rozgrzanej patelni podprażyć migdały i dodać masło, miód i cukier. sosem polać pierogi.Smacznego :)