Wykonanie

Te pierogi pierwszy raz zrobiłam rok temu na Wigilie i od razu cała rodzina stwierdziła że jest to nasze kolejne danie Wigilijne :)Pierogi są pyszne, ciasto mięciutkie a z połączeniem z sosem tworzą niesamowity smak (moi domownicy dodatkowo polewali je jeszcze
śmietaną:)).Składniki :- 0,5 l
maślanki- 0,5 kg
mąki pszennej- 25 dag suszonych
śliwek (ja robiłam małe pierożki wiec dałam 50 dag )- kostka
masła-
cukier waniliowy-
płatki migdałowe- 0,5 szklanki
miodu- 0,5
laski waniliiZ
maślanki i
mąki zagnieść ciasto, jak będzie za rzadkie to dodawać po trochu
mąki.
Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę (tak aby namiękły) i odcedzić.Rozwałkować ciasto, wykrywać kółka, nadziać
śliwką i dokładnie zaklejać. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy
laski wanilii.Na rozgrzanej patelni podprażyć
migdały i dodać
masło,
miód i
cukier. sosem polać pierogi.Smacznego :)