Wykonanie
Deser na zimno bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1 szklanka
ryżu (dowolny, ja użyłam
ryżu do sushi)3 szklanki
mleka5 łyżek
cukru (u mnie trzcinowy)300 g świeżych
truskawekekstrakt
waniliowy - kilka kropelWykonanie:Gotujemy
ryż w
mleku 10-15 minut, słodzimy jedną łyżką
cukru, objętość
ryżu zwiększy się. Po wystudzeniu dzielimy na dwie części, jedną z nich skrapiamy
wanilią i odstawiamy. Opłukane i obrane
truskawki miksujemy z czterema łyżkami
cukru, dodajemy odrobinę dla smaku i koloru do drugiej części
ryżu z dwie łyżki. Wypełniamy szklaneczki warstwowo wedle własnych upodobań. Mój deser wypełniłam na przemian
ryżem i sosem powstałym z
truskawek i
cukru. Wstawiamy do lodówki na jedną godzinę.Serwujemy :)Smacznego.