Wykonanie
Najpyszniejsze brownie z
serem i
malinami jakie kiedykolwiek
jadłam. Dowodem na to, powinno być to, że w ciągu tygodnia robiłam je dwukrotnie i za każdym razem znikało w ekstremalnym tempie. Bardzo łatwy w wykonaniu. Podczas pieczenia, w domu unosi się piękny zapach
czekolady i
malin - zachęciłam Was do upieczenia tego brownie? ;)
Składniki (na blaszkę 25x35cm):- 200g
gorzkiej czekolady- 5
jajek- 7 łyżek
mąki pszennej (110g)- 200g
cukru- 200g
masła- 400g-500g
sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia)- świeże
maliny (ok 250g)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej - przestudzić.
Masło utrzeć z 150g
cukru na gładką masę. Dodać 3
jajka - wbijając po jednym i dokładnie każde zmiksować w masę. Dodać przestudzoną
czekoladę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą
mąkę i wmieszać ją w masę szpatułką.W osobnej misce zmiksować ze sobą 2
jajka z pozostałym
cukrem (50g). Dodać
ser i dokładnie wymieszać.Połowę masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie masę
serową i pozostałą masę
czekoladową.Dokładnie rozprowadzić na wierzchu (masa jest gęsta i należy robić to bardzo delikatnie - ale jest to do wykonania ;).Na wierzch ułożyć świeże
maliny w równych odstępach.Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) przez ok 45-50 minut.Wystudzić w ciepłym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego!