ßßß Cookit - przepis na Kruche faworki, chrust na żółtkach

Kruche faworki, chrust na żółtkach

nazwa

Wykonanie

Karnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u nas w domu ale zrobione przez inne ręce. W tym roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło ;)
'faworki, chrust'
(przepis na ok.3 talerze faworków)
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g masła (rozpuszczonego)
- 4 łyżki spirytusu
- 4 łyżki wody
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło, spirytus, wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie ciasto wybić wałkiem, czyli napowietrzyć.
U.bijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej.
Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.
W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2015/01/tusty-czwartek-faworki-chrust.html