ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie / z ziemniakami i białym serem

Pierogi ruskie / z ziemniakami i białym serem

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie lubiłam pierogów ruskich. No bo jak to można lubić coś, co jest połączeniem gotowanych ziemniaków, białego sera i cebuli? Jakoś nie przemawiało do mnie takie połączenie. Do czasu.... (nigdy nie mów nigdy ;)) aż spróbowałam ruskie u rodziny Męża. Podsmażane na patelni. Pychota! Albo ja byłam taka głodna ;) Ale nie, nie. Polubiliśmy się i oto przyszedł moment, aż w końcu zrobiłam je w domu. Mąż był prze-szczęśliwy i zjadł konkretną ich ilość :) Podobno niewiele im brakowało do ideału babcinego. Wiadomo, że smaki babcine są ciężkie do dogonienia ;)
Składniki:
- ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji)
* farsz:
- 250g białego sera średniotłustego
- 250g ugotowanych ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka masła
- S&P
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku (farsz nie może być mdły).
Ciasto przygotować wg przepisu, następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut.
Podawać z zimną śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/09/pierogernia-pierogi-ruskie-z.html