Wykonanie
29 marca 2013Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc.

'piaskowa baba z białą czekoladą'Składniki:- 200g
mąki pszennej- 100g
mąki ziemniaczanej- 10-15 łyżek
cukru- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 200g miękkiego
masła- 5
jajek- 1 tabliczka
białej czekolady (100g)-
cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek)- opcjonalnie:
zapach pomarańczowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.Do miski przesiać obie
mąki, dodać
proszek do pieczenia.W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem (10 łyżek) i
cukrem waniliowym, na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym
żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną
czekoladę . Wymieszać.Ciągle mieszając, dodawać
mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy.Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej
masłem i wysypaną
bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!


Źródło: blog 'W kuchni Uli' - z moimi modyfikacjami© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.