Wykonanie
Nigdy nie przypuszczałam, że połączenie
piersi z kurczaka,
sera lazur,
szynki parmeńskiej i karmelizowanej
gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;)
Jadłam ją z
sałatką z dużą ilości
rukoli.
Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim
oleju nie jest suche. A słonawy smak
sera, przebija słodkawa
gruszka. Polecam!

Składniki (na 2 porcje):- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1 op.
sera błękitnego Lazur- 2 plastry
szynki parmeńskiej- 1
gruszka- 2 łyżki
miodu płynnego- 2 łyżki
masła- S&P-
rukola (do przyozdobienia)

Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego fileta, położyć
ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem
szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić
masło z
miodem. Dodać pokrojoną w plastry
gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając na drugą stronę - uważać, żeby
gruszki pod koniec smażenia nie rozwaliły się podczas przewracania. (mi to zajęło tyle czasu ile smażyła się pierś).Piersi wyłożyć na talerz i na każdej położyć po 2 plastry karmelizowanej
gruszki. Przyozdobić
rukolą.

Smacznego!