ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem

Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki (na 4 placuszki):
- 1 szklanka utłuczonych ziemniaków
- 2-3 plastry boczku wędzonego
- 0,5 średniej cebuli
- 2-3 plastry cheddara
- 1 jajko
- bułka tarta
- S&P
Boczek pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Z ziemniaczanego ciasta formować średniej grubości trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie) i panierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż placuszki będą złote z każdej strony. Delikatnie przewracać na drugą stronę, bo placuszki lubią się rozwalać, gdy będą niedosmażone.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/09/die-kartoffeln-ziemniaczane-placuszki-w.html