ßßß
Przepis znalazłam w Kuchni Nad Atlantykiem.Składniki:2/3 szklanki sezamu100 g masła2/3 szklanki cukrujajko1 opakowanie cukru wanilinowego1 i 1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki cynamonuNa suchej patelni uprażyć sezam. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. Stopniowo dodać do masła nadal ucierając. Na końcu dodać połowę uprażonego sezamu. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 190 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy około 3 cm, obtoczyć w sezamie i położyć na blachę lekko spłaszczając.Piec około 10-12 minut, aż ciastka będą złote (nie brązowe! należy uważać, by ich nie przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia jak lekko przestygną.Smacznego! :)