Wykonanie
"Już skończyły się wakacje, z drzew opada żółty liść"... piosenka z dzieciństwa chodzi mi od rana po głowie, ale nie tylko ona. Krem z pieczonej dyni z
czerwonym pieprzem to temat, który chodzi mi po głowie odkąd przyniosłam z ogrodu rodziców piękną
pomarańczową dynię hokkaido. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów i do tego przepięknie pachnie podczas pieczenia z
czerwoną cebulką. Rozgrzewający krem z pieczonej dyni to wspaniały pomysł na jesień. Gorąco Wam go polecam!

Na ok. 2 litry zupy przygotuj:1
dynię hokkaido (możesz zastąpić ją np. piżmową),1
czerwoną cebulę,3 duże łyżki
oliwy z oliwek,1 duże łyżki
czerwonego pieprzu,1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18%,1 gałązkę świeżego
tymianku.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół.
Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki i wyrzuć. Pokrój
dynię na ósemki, przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz, podziel na ćwiartki i dodaj do dyni. Przypraw
solą i
pieprzem, dodaj
oliwę, całość wymieszaj i wstaw do piekarnika na 45 minut.Upieczoną
dynię przełóż do garnka, dodaj
wodę, tak aby przykryła
dynię. Duś zupę na średnim ogniu przez 15 minut, następnie całość zmiksuj na gładki krem, dopraw
solą do smaku. Następnie dodaj
śmietankę i
czerwony pieprz. Jeśli wyda Ci się, że krem jest zbyt gęsty dodaj więcej
wody lub
śmietanki. Przed samym podaniem oprósz zupę świeżym
tymiankiem i udekoruj
czerwonym pieprzem oraz
oliwą z oliwek. Smacznego!