Wykonanie
Słodkie
pomidory z
serem feta i pesto z zielonej
pietruszki,
czosnku i
orzechów nerkowca na chrupiących grzaneczkachNa początek weekendu proponuję świetną przystawkę na imprezę. Świeże soczyste
pomidory przekładane słoną, kremową
fetą z dodatkiem pesto z
natki pietruszki,
czosnku,
orzechów nerkowca i
oliwy z oliwek. Do tego chrupiące grzaneczki i świeże listki
bazylii. Pychota! Przygotujesz je w 15 minut. Będziecie zachwyceni!

Na jeden półmisek przygotuj:5 średnich
pomidorów1 opakowanie kremowego
sera feta na pesto przygotuj:1 pęczek
natki pietruszki1 ząbek
czosnku1 garść
orzechów nerkowca5 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 szczyptę
soli1 szczyptę
pieprzu1
bagietkę1 garść listków świeżej
bazylii2 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprzPomidory i
fetę pokrój na plasterki o tej samej grubości. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
Bagietkę pokrój na kromeczki, każdą
skrop oliwą i upiecz je na złoto (ok 8 minut wystarczy, moje trzymałam troszkę dłużej i się spiekły). Przygotuj pesto. Do blendera wrzuć
natkę pietruszki,
czosnek, 5 dużych łyżek
oliwy z oliwek i
orzechy nerkowca. Całość zmiel na niezbyt gładką pastę.


Na talerzu ułóż
pomidory na zmianę z
serem feta. Na wierzchu wyłóż pesto z
pietruszki. Wokół ułóż złote grzaneczki. Całość dopraw świeżo mielonym
pieprzem i posyp listkami
bazylii. Przekąska jest bardzo wygodna do jedzenia, wystarczy nałożyć na grzaneczkę
pomidorka,
fetę i pesto, listek
bazylii i będzie doskonale. Smacznego!

