Świąteczny grzaniec malinowy z wanilią, kardamonem i imbiremRodzinny obiad w święta to wręcz idealna okazja, żeby napić się grzanego wina. Malinowy, pachnący świętami grzaniec rozweseli i rozluźni towarzystwo. Przygotuj taki na powitanie gości w dużym naczyniu, a oni sami zajmą się resztą. Ty natomiast zyskasz trochę czasu na dokończenie przygotowań obiadu.Na 0,7 l czerwonego wytrawnego wina przygotuj:1 paczkę mrożonych malin (300 g)1 laskę wanilii3 plasterki świeżego imbiru (1 dużą łyżkę)4 owocekardamonu (lub 1 małą łyżkę mielonego)1 szczyptę cynamonu2 goździki1 dużą łyżkę miodu4 duże łyżki brązowego cukruWino wlej do garnka. Dodaj maliny, przekrojoną wzdłuż wanilię, lekko rozgniecione owocekardamonu i pozostałe przyprawy oraz cukier i miód. Wymieszaj, zagotuj i podaj. Jeśli wolisz mocniejsze trunki polecam dodać kieliszek nalewki malinowej. Podawaj z malinami i łyżeczką. Na zdrowie!