Wykonanie
Czosnkowe grzaneczki z
imbirowo-
cytrynową herbatąKażdej jesieni prędzej czy później dopada mnie okropne przeziębienie. To już! Jedyne na co mam ochotę to nie wychodzić z łóżka. Mój ukochany mąż donosi mi nowe wynalazki na grypę, a ja mam wrażenie, że każdy następny działa jeszcze gorzej. Postanowiłam wesprzeć się naturalnymi środkami, sprawdzonymi jeszcze przez moją babcię, czyli
czosnek,
cytryna,
imbir i
miód. Zamiast łączyć to wszystko w jedną okropną miksturę przygotowałam pyszne
czosnkowe grzaneczki oprószone
parmezanem i słodziutką, gorącą
herbatę w kawałkami
imbiru i plastrami
cytryny. Mmmm, tak
mogę się leczyć!

Dla jednej osoby przygotuj:4 kromki pełnoziarnistej
bagietki1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę startego
parmezanu1 ząbek
czosnku2 plastry
cytryny1 szklankę czarnej
herbaty3 plastry świeżego
imbiru1 łyżkę
mioduNastaw piekarnik na 200 stopni w opcji z termoobiegiem. Kromki posmaruj
oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 10 minut. Przygotuj
herbatę. Obierz ząbek
czosnku. Złote grzanki natrzyj obficie
czosnkiem i posyp
parmezanem. Do
herbaty dodaj
cytrynę i
imbir. Na koniec dodaj do
herbaty miód. Ważne, żeby nie dodawać
miodu do wrzątku, bo wyparzy się wszystkie jego wartościowe własności. Czas zażyć lekarstwo, smacznego! Dużo zdrowia życzę!