Wykonanie
Aromatyczny rosół z warzyw i
kurczakaDobry, aromatyczny rosół to dla mnie podstawa niedzielnego obiadu, ale i wielu dań, dlatego zawsze przygotowuję go więcej. Zamrażam małe porcje, które wykorzystuję do duszenia
mięsa,
sosów czy risotto. Zachęcam Was do tego samego, jest to dużo lepsze rozwiązanie od
kostki rosołowej. Aby
wywar był aromatyczny nie wolno żałować składników.

Na 3 litry rosołu przygotuj1 korpus z
kurczaka2 skrzydełka5
marchewek3
pietruszki2
łodygi selera naciowego1
cebula1
porpęczek
pietruszki1 duża łyżka
soliziarna
kolorowego pieprzuDo 4 litrowego garnka nalej
wody do 3/4 wysokości, wrzuć do środka
mięso, wstaw na gaz. Następnie obierz
marchew i potnij w plasterki,
pietruszkę i przetnij ją na pół,
cebulę i przekrój ją na pół,
por i przetnij ją wzdłuż i na pół.
Seler naciowy przetnij na pół i wrzuć wszystkie składniki oprócz
soli do garnka i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją łyżką cedzakową, lub ręcznikiem papierowym, zmniejsz ogień na średni. Biała piana pojawi się jeszcze kilka
razy, zbieraj ją do skutku. Duś rosołek przynajmniej godzinę na wolnym ogniu. Przed podaniem
posól (nie dodawaj wcześniej
soli bo warzywa i
mięso będą twarde).W tygodniu podaję rosół z dużą ilością
marchewki,
mięsa,
makaronu i świeżej
natki pietruszki, ta wersja jest tak sycąca, że wystarczy za całe danie. Smacznego!