Wykonanie
4 Marzec 2015Witam dzisiaj postanowiłam się podzielić z
Wami przepisem na
drożdżowe babeczki. Idealnie pasują do porannej
kawy.
DROŻDŻOWE BABECZKI.SKŁADNIKI:500 g
mąki50 g
masła50 g
cukru2
jajka20 g świeżych
drożdży200 ml
mleka1 paczuszka
cukru waniliowegoPRZYGOTOWANIE :
Podgrzewamy
mleko, dodajemy
drożdże, trochę
cukru i
mąki. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier waniliowy. W małym garnku topimy
masło, a w miseczce rozmącamy
jajka. Czekamy aż
drożdże podrosną.
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze wyrabiamy - tak żeby ciasto odchodziło od reki.
Smarujemy formę
masłem i delikatnie prószymy
cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych porcji.
Układamy na formie i czekamy aby wyrosło.
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGO !!!