ßßß
 
            
         DROŻDŻOWE BABECZKI.SKŁADNIKI:500 g mąki50 g masła50 g cukru2 jajka20 g świeżych drożdży200 ml mleka1 paczuszka cukru waniliowegoPRZYGOTOWANIE :
DROŻDŻOWE BABECZKI.SKŁADNIKI:500 g mąki50 g masła50 g cukru2 jajka20 g świeżych drożdży200 ml mleka1 paczuszka cukru waniliowegoPRZYGOTOWANIE : Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, trochę cukru i mąki. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, trochę cukru i mąki. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy. W małym garnku topimy masło, a w miseczce rozmącamy jajka. Czekamy aż drożdże podrosną.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy. W małym garnku topimy masło, a w miseczce rozmącamy jajka. Czekamy aż drożdże podrosną. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze wyrabiamy - tak żeby ciasto odchodziło od reki.
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze wyrabiamy - tak żeby ciasto odchodziło od reki. Smarujemy formę masłem i delikatnie prószymy cukrem.
Smarujemy formę masłem i delikatnie prószymy cukrem. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych porcji.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych porcji. Układamy na formie i czekamy aby wyrosło.
Układamy na formie i czekamy aby wyrosło. Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO !!!
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO !!!