Wykonanie
Kajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad
ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez
spodu .Wymiary blaszki : 38x25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 min. + 60 minut

Składniki:1 kg mielonego
twarogu ( użyłam
sera z wiaderka z Lidla)8 jaj1 szkl.
cukrucukier waniliowy400 ml kremówki4 łyżki
mąki ziemniaczanejKajmak :3/4 szkl.
mleka3/4 szkl.
cukru20 g
masłaSposób wykonania :
Żółtka ucieramy z
cukrami .Łączymy z
twarogiem ,
śmietanką i
mąką.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.Delikatnie mieszamy .Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę
serową na podpieczone ciasto.Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C.Kajmak :Wlewamy
mleko do rondelka , wsypujemy
cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze
beżowego koloru.Na koniec ucieramy z miękkim
masłem.Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika.Wstawiamy do lodówki i najlepiej na drugi dzień - jemy i delektujemy się :)Smacznego :)