ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej

Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej

nazwa

Wykonanie

Kajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu .
Wymiary blaszki : 38x25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut
Składniki:
1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla)
8 jaj
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
400 ml kremówki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kajmak :
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
20 g masła
Sposób wykonania :
Żółtka ucieramy z cukrami .
Łączymy z twarogiem , śmietanką i mąką.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
Delikatnie mieszamy .
Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto.
Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C.
Kajmak :
Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru.
Na koniec ucieramy z miękkim masłem.
Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika.
Wstawiamy do lodówki i najlepiej na drugi dzień - jemy i delektujemy się :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/04/sernik-wiedenski-w-pysznej-polewie.html