Wykonanie
Na pewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam
dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 min. + 50 minut

Składniki:Ciasto kruche:6 jaj3 i 1/2 szkl.
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaop.
cukru wanilinowego200 g
masłasłoik
dżemu z czarnej porzeczkicukier puder do oprószeniaPiana:
białka3/4 szkl.
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejSposób wykonania:
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia.Oddzielamy
żółtka od
białek.Do
mąki dodajemy
żółtka,
cukier wanilinowy , miękkie
masło i dokładnie wygniatamy.Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię .Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Pierwszą część rozwałkowaną wykładamy na blaszkę .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy )Na podpieczoną część należy rozsmarować
dżem .
Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na
dżem.Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach .Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika ).Smacznego :)
