ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Na pewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
6 jaj
3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
op. cukru wanilinowego
200 g masła
słoik dżemu z czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia
Piana:
białka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy.
Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię .
Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część rozwałkowaną wykładamy na blaszkę .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy )
Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem .
Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem.
Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika ).
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/03/plesniak.html