ßßß Cookit - przepis na Karmelowa tarta ze śliwkami

Karmelowa tarta ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Dzięki firmie Symbio miałam przyjemność wypróbować orzechy pekan i cukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)
Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Spód :
400 g herbatników
5 łyżek cukru
180 g masła
skórka otarta z całej cytryny
50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych
Nadzienie:
600 g śliwek
5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio )
2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Spód:
Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.
Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.
Wymieszać na jednolita masę.
Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C
Wyjąć i ostudzić.
Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.
Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.
Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/08/karmelowa-tarta-ze-sliwkami.html