Wykonanie
Dzisiejsza
tarta podbiła nasze
serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Dzięki firmie Symbio miałam przyjemność wypróbować
orzechy pekan i
cukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)Foremka : średnica 23 cmCzas pieczenia : 15 min + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C

Składniki:Spód :400 g
herbatników5 łyżek
cukru180 g
masłaskórka otarta z całej
cytryny50 g
orzechów ( ja użyłam
orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć
orzechów włoskich albo laskowychNadzienie:600 g
śliwek5 łyżek
brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio )2 łyżki posiekanej smażonej
skórki pomarańczowej1/2 łyżeczki
cynamonu
Sposób przygotowania:Spód:
Herbatniki włożyć do
torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.Stopić
masło, dodać
cukier,
herbatniki ,
skórkę z cytryny i zmielone
orzechy.Wymieszać na jednolita masę.Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 CWyjąć i ostudzić.
Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.Drylowane
śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.Posypać
brązowym cukrem ,
skórką pomarańczową i
cynamonem.Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Cukier powinien zacząć się karmelizować z
sokiem ze
śliwek .Smacznego
