Wykonanie

Omlet to jedna z moich ulubionych propozycji
śniadaniowych. Jem go na słodko - z
owocami,
serkiem lub
dżemem, zależy na co mam ochotę :) Ostatnio moim ulubieńcem jest piernikowo-
pomarańczowy omlet. Idealnie wpasowuje się w coraz bardziej odczuwalny klimat świat :)Składniki (1 omlet):- 2
jajka- łyżka
cukru pudru- 1/3
pomarańczy- czubata łyżeczka
przyprawy do piernika- szczypta
soliŻółtka oddzielam od
białek i ucieram z
cukrem pudrem na kremową masę. Do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną masę. Do
białka dodaję utarte z
cukrem żółtka,
przyprawę do piernika, sok wyciśnięty z
pomarańczy i trochę otartej
skórki pomarańczowej. Wszystko delikatnie mieszam, żeby piana nie opadła i wylewam na rozgrzane na patelni
masło*. Przewracam an drugą stronę, gdy omlet się zrumieni i nie będzie się łamał.*Można smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni. Dla mnie jednak omlet bez
masła to nie to samo. Uwielbiam ten delikatny,
maślany posmak!

Najczęściej jem go z
dżemem, ale równie dobrze smakuje ze świeżymi cząstkami
pomarańczy lub
pomarańczowym serkiem (
jogurt naturalny zmiksowany z cząstkami
pomarańczy). Można go jeść również samego - ma specyficzny, lekko korzenny smak. Jest naprawdę pyszny!