Wykonanie

Jej bordowy kolor przypomina mi o liściach, których coraz mniej jest już na drzewach :) Kiedyś za nią nie przepadałam, dziś powoli się z nią oswajam. Ostatnio posmakowała mi właśnie w formie
kisielu.Składniki (2 porcje):- 80g
suszonej żurawiny- 2 i 1/4 szklanki
wody- 2 łyżki
cukru- czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- sok z połowy
cytrynyŻurawinę zalewam niepełnymi dwoma szklankami zimnej
wody, zagotowuję. Odcedzam
owoce (nie wylewam
wody z garnka!), przecieram je przez sitko lub blenduję i wrzucam z powrotem go garnka. W kubeczku mieszam dokładnie resztę
wody z
mąką,
cukrem i
sokiem z cytryny. Gdy
woda w garnku zacznie się gotować wlewam do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach
kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągam go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)
