ßßß
Jej bordowy kolor przypomina mi o liściach, których coraz mniej jest już na drzewach :) Kiedyś za nią nie przepadałam, dziś powoli się z nią oswajam. Ostatnio posmakowała mi właśnie w formie kisielu.Składniki (2 porcje):- 80g suszonej żurawiny- 2 i 1/4 szklanki wody- 2 łyżki cukru- czubata łyżka mąki ziemniaczanej- sok z połowy cytrynyŻurawinę zalewam niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody, zagotowuję. Odcedzam owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieram je przez sitko lub blenduję i wrzucam z powrotem go garnka. W kubeczku mieszam dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewam do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągam go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)