Wykonanie
Desery na depresjęDesery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy
będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.StronyO MNIEKONTAKTMEDIA O MNIEDRUGI BLOGczwartek, 12 lipca 2012Na nazwę miały tutaj wpływ dwa aspekty. Pierwszy to zawartość we wszelkich napojach typu cola składnika, który jest odpowiedzialny za jej poza kulinarne właściwości jakim jest kwas fosforowy. Dzięki niemu takiego
napoju możemy używać jako odrdzewiacz, środek do czyszczenia toalet i środek do tępienia robaków. Drugą sprawą która wpłynęła na takie nazewnictwo jest smak czerwonych
porzeczek.
Owoców, które najlepiej sprawdzają się przy wyrobie domowego
wina :)Składniki:- 0,5 l
napoju typu cola (tylko nie oryginalna :) )- 3 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru- ⅔ szklanki
oleju- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 litra czerwonych
porzeczekWykonanie:Mieszamy wszystko prócz
porzeczek i wlewamy masę do formy. Sypiemy na wierzch
porzeczki i wkładamy do nagrzanego do 180° C na 45 min.
Organizator: Aniko