Wykonanie

Ten przepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać
mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille, ewentualnie można użyć też naleśników. Zapiekane tortille można podawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę.SKŁADNIKI500 g rozdrobnionego gotowanego
mięsa1
cebula3 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka mielonego
kminkupieprz cayenne (ilość wedle upodobań)
sól,
pieprz150 g
utartego sera cheddar2 łyżki
oliwy z oliwek16 tortilli
Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać
oliwę i wrzucić
cebulę oraz
czosnek. Smażyć aż
cebula będzie szklista. Dodać rozdrobnione
mięso,
kminek,
pieprz cayenne oraz
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać (nie za długo aby
mięso nie stało się zbyt suche). Zdjąć z ognia i przestudzić. Na placek tortilli nakładać porcję farszu, na wierzchu posypać łyżką
startego sera i zwinąć w rulon. Włożyć do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C.Podawać gorące z ulubionym sosem do wyboru (salsa, guacamole lub kwaśną
śmietaną).Smacznego :)