Wykonanie
Jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie
ciasta francuskiego. Wystarczy trochę
cukru i
cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe
ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance
kawy lub
herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą,
budyniem,
dżemem lub rozłożyć starte
jabłka. Możliwości jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta".SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego1 łyżeczka
cynamonu50 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/4 łyżeczki mielonego
imbiruCynamon,
cukry oraz
imbir połączyć ze sobą.
Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie lekko przygnieść dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Wystudzić na kratce.Smacznego :)