ßßß Cookit - przepis na "Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga)

"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ponownie przepis na moqueca de bacalhau. Pierwszy raz o tej potrawie pisaliśmy w sierpniu - Moqueca de bacalhau . Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro.
Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia.
Składniki dla 4 osób:
250 gram bacalhau
mała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego
1 średnia papryka zielona
1 duży pomidor
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
pół cytryny
4 łyżki oleju palmowego dende
2 łyżki kuminu w proszku
garść świeżej kolendry zielonej
Przygotowanie:
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2014/11/moqueca-de-bacalhau-baiana-czyli.html