Wykonanie
Makaron jest integralną częścią rosołu - krótkie drobne
nitki, które lądują podstępnie na krawatach, albo bluzkach w trakcie oficjalnych obiadów. To moje pierwsze skojarzenie. Drugie to wersja włoska. Spaghetti, czyli
makaron z
sosem pomidorowym i
parmezanem, ewentualnie z sosem mięsnym. Trzecie skojarzenie - mój przyjaciel, który jest absolutnym wielbicielem kuchni włoskiej i w tej kulinarnej kwest wierzę mu bez jakichkolwiek zastrzeżeń.Ostatnio dostałam zadanie przygotowania obiadu według instrukcji wykrzykiwanych jak komendy pomiędzy pokojem, a kuchnią. Miałam zrobić
makaron z
tuńczykiem, szalenie prosty przepis na bardzo szybki obiad. Do jego przygotowania (porcja dla dwóch osób) potrzeba:250 g
makaronupuszkę
tuńczyka (może być w sosie własnym lub w
oleju)pęczek
natki pietruszkirosół1 średnią
cebulęolejUparłam się na
olej słonecznikowy, nie lubię
oliwy z oliwek na ciepło i to była jedyna zmiana na jaką przystał. Ugotowałam
makaron, oczywiście musiał być al dente (wiadomo - u nas to niedogotowany), w
miedzy czasie drobno posiekałam
cebulę, zeszkliłam ją na
oleju i wlałam do niej rosół.
Cebula musi się poddusić w nim. Jak będzie miękka dodajemy
tuńczyka.
Potem wystarczy na patelnię wrzucić
makaron, dodać posiekaną
pietruszkę i obiad gotowy. Mój
makaron wyszedł trochę za suchy, dodałam za mało rosołu, następnym razem będzie na pewno lepiej.