ßßß Cookit - przepis na Dwie najlepsze pasty twarogowe

Dwie najlepsze pasty twarogowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio było tylko na słodko, a dziś moje ulubione pasty śniadaniowe.
Nie ma w nich nic skomplikowanego, ale warunkiem idealnego smaku są idealne składniki, czyli dobry twaróg, śmietana, jogurt ( żadnych tam odtłuszczonych:)) i świeże warzywa.
Możecie oczywiście modyfikować je dowolnie, to wersja zjadliwa dla całej rodziny łącznie z dziećmi.
Pasta twarogowa z rzodkiewką i czarnym sezamem
ok. 200 g twarogu półtłustego
2-3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz do smaku
5-6 rzodkiewek pokrojonych w drobną kosteczkę
czarny sezam jako dodatek ( dałam 1 łyżeczkę do pasty i do posypania kanapek)
Rozdrabniamy twaróg ze śmietaną , dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i doprawiamy do smaku.
Pasta twarogowa z jajkiem
ok. 200 g twarogu półtłustego
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1 mała cebula ( jeśli duża to połowę)
sól, pieprz
szczypta kurkumy
2 duże jajka wiejskie ugotowane
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i sparzamy na sitku, dobrze odsączamy i studzimy chwilkę. Nie musicie sparzać cebuli , pasta będzie ostrzejsza w smaku.
Rozdrabniamy twaróg z jogurtem, solimy, dodajemy kurkumę i żółtka jajek.
Białka kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty. Łączymy wszystkie składniki pasty.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/03/dwie-najlepsze-pasty-twarogowe.html