Wykonanie
Ostatnio było tylko na słodko, a dziś moje ulubione pasty
śniadaniowe.Nie ma w nich nic skomplikowanego, ale warunkiem idealnego smaku są idealne składniki, czyli dobry
twaróg,
śmietana,
jogurt ( żadnych tam odtłuszczonych:)) i świeże warzywa.Możecie oczywiście modyfikować je dowolnie, to wersja zjadliwa dla całej rodziny łącznie z dziećmi.

Pasta twarogowa z
rzodkiewką i czarnym
sezamemok. 200 g
twarogu półtłustego2-3 łyżki
śmietany 12%sól,
pieprz do smaku5-6
rzodkiewek pokrojonych w drobną kosteczkęczarny
sezam jako dodatek ( dałam 1 łyżeczkę do pasty i do posypania kanapek)Rozdrabniamy
twaróg ze
śmietaną , dodajemy pokrojoną
rzodkiewkę i doprawiamy do smaku.Pasta twarogowa z
jajkiemok. 200 g
twarogu półtłustego2-3 łyżki
jogurtu greckiego1 mała
cebula ( jeśli duża to połowę)
sól,
pieprzszczypta
kurkumy2 duże
jajka wiejskie ugotowane
Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i sparzamy na sitku, dobrze odsączamy i studzimy chwilkę. Nie musicie sparzać
cebuli , pasta będzie ostrzejsza w smaku.Rozdrabniamy
twaróg z
jogurtem, solimy, dodajemy
kurkumę i
żółtka jajek.
Białka kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty. Łączymy wszystkie składniki pasty.