ßßß
Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj mąki i dodatki).Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju mąki i pietruszki:)Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)
inspiracjaSkładniki na 8 średnich bułeczek:300g mąki żytniej, razowej200 g mąki pszennej1/2 łyżeczki solipęczek drobno posiekanej natki pietruszki1 saszetka (7g) suszonych drożdży50ml oleju rzepakowego300ml ciepłej wody1 łyżka rozpuszczonego masłaposypka - czarnuszkaDo miski przesiać mąkę, dodać sól. Wymieszać. Zrobić na środku wgł ę bienie i wlać w nie oliwę/olej oraz wodę i drożd że . Wymieszać do połączenia się składników. Dodać natkę. Zagniatać przez 10 minut.Ciasto podzielić na 8 równych kulek. Ułożyć je w okrągłej, natłuszczonej formie o średnicy 23cm. Przykryć ścierką lub skropioną oliwą folią spożywczą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Mo ż na naciąć bułeczki ostrym nożem.Kiedy bułeczki podrosną, posmarować je rozpuszczonym masłem i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do ich zarumienienia i dodatkowego podrośnięcia.