Wykonanie

Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki
ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj
mąki i dodatki).Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju
mąki i
pietruszki:)Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)

inspiracjaSkładniki na 8 średnich bułeczek:300g
mąki żytniej, razowej200 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
solipęczek drobno posiekanej
natki pietruszki1 saszetka (7g)
suszonych drożdży50ml
oleju rzepakowego300ml ciepłej
wody1 łyżka rozpuszczonego
masłaposypka -
czarnuszkaDo miski przesiać
mąkę, dodać
sól. Wymieszać. Zrobić na środku wgł ę bienie i wlać w nie oliwę/olej oraz
wodę i
drożd że . Wymieszać do połączenia się składników. Dodać
natkę. Zagniatać przez 10 minut.Ciasto podzielić na 8 równych kulek. Ułożyć je w okrągłej, natłuszczonej formie o średnicy 23cm. Przykryć ścierką lub skropioną
oliwą folią spożywczą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Mo ż na naciąć bułeczki
ostrym nożem.Kiedy bułeczki podrosną, posmarować je rozpuszczonym
masłem i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do ich zarumienienia i dodatkowego podrośnięcia.