ßßß
500 g mąki25 g drożdży świeżych50 ml mleka80 cukru pudru1 łyżeczka soli80 g masła1 szklanka maślankiziarenka z połowy wanilii4 łyżki masła orzechowego2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego1 jajko rozkłócone do posmarowania
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki.Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto masłem orzechowym, posypujemy cukrem i delikatnie zwijamy roladę.Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm. Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.źródło przepisu na ciasto bazowe