ßßß
Składniki:Ciasto:50 dag mąki25 dag margaryny do pieczenia ciast15 dag cukru pudru5 żóltek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy50 dag owoców: czarne porzeczki i czerwony agrestBeza:5 białekszczypta soli8 łyżek cukruZagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do zamrażarki. Podzielić ciasto na dwie części, jedna 4/5 i druga 1/5. Większą częścią wylepić przygotowaną formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 25 minut w 180 st. C. Wyjąć i lekko wystudzić.Zrobić bezę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić.Na ciasto wyłożyć owoce, rozsmarować pianę z białek i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ponownie ok. 25 minut.
Czarna porzeczka, to jak wiadomo największe źródło witaminy C. Hamuje w organizmie powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób rakotwórczych. Porzeczki także wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, łagodzą dolegliwości nerek, czy gardła wywołane bakteriami, oraz poprawiają stan skóry.
Agrest, to krewny porzeczki. Ma zastosowanie w przemianie materii i działa moczopędnie. Zawiera żelazo, magnez, fosfor i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Maseczka agrestowa wygładza i rozjaśnia cerę.