Wykonanie
Lato...czyli
owoców pełna masa. Trzeba to wykorzystywać. Na mojej działce dojrzały już
czarne porzeczki i czerwony
agrest...dlaczego by nie użyć ich do zrobienia ciasta: kruche z
porzeczkami,
agrestem pod
bezą i kruszonką .

Składniki:Ciasto:50 dag
mąki25 dag
margaryny do pieczenia ciast15 dag
cukru pudru5 żóltek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy50 dag
owoców:
czarne porzeczki i czerwony
agrestBeza:5
białekszczypta
soli8 łyżek
cukruZagnieść ciasto ze wszystkich składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do zamrażarki. Podzielić ciasto na dwie części, jedna 4/5 i druga 1/5. Większą częścią wylepić przygotowaną formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec 25 minut w 180 st. C. Wyjąć i lekko wystudzić.Zrobić
bezę. Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywno, dodać
cukier i ponownie ubić.Na ciasto wyłożyć
owoce, rozsmarować pianę z
białek i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ponownie ok. 25 minut.
Czarna porzeczka, to jak wiadomo największe źródło witaminy C. Hamuje w organizmie powstawanie toksycznych związków prowadzących do chorób rakotwórczych.
Porzeczki także wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, łagodzą dolegliwości nerek, czy gardła wywołane bakteriami, oraz poprawiają stan skóry.
Agrest, to krewny
porzeczki. Ma zastosowanie w przemianie materii i działa moczopędnie. Zawiera żelazo, magnez, fosfor i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we
krwi. Maseczka agrestowa wygładza i rozjaśnia cerę.