ßßß Cookit - przepis na Angielskie Ciastka dekorowane Tłuczkiem

Angielskie Ciastka dekorowane Tłuczkiem

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki wydanej w 1926 roku, autorstwa Marii Ochorowicz - Monatowej. Pani Maria zaleca w nim aby "rozwałkowane ciasto przygnieść tarkiem (...)" . Cel takiego działania jest dla mnie jasny: nieprzygniecione "tarkiem" w trakcie pieczenia nadmie się powietrzem i ciastka będą nieładne.
Wypróbowałam, współczesna tarka do jarzyn tym razem się nie sprawdziła. Gdybym miała taką jednopłaszczyznową, to co innego. Nie mam. Użyłam zatem tłuczka do mięsa.
Tarka do jarzyn i tłuczek do mięsa, cenione przybory cukiernicze, powinny przyjąć do swego wszechstronnie utalentowanego grona jeszcze jednego kompana, oto on:
Czym on jest? Otóż czym kto chce. U mnie funkcjonuje w roli kuchennego akcesorium. W sposób wcześniej zaplanowany odnalazłam je u stóp Gubałówki, na jednym ze straganów z regionalnymi pamiątkami. Było to tym łatwiejsze, że wyobraźnia już wcześniej podpowiedziała mi, czego mam szukać. Podeszłam więc do stoiska z kierpcami oraz rzeźbionymi ciupagami i zwróciłam się do młodego sprzedawcy:
- Dzień dobry, ile kosztuje ten piórnik?
- Dzień dobry, to jest etui na okulary - odpowiedział z uroczym uśmiechem - ale długopisy też się w nim zmieszczą.
- To bez znaczenia. Będę w nim trzymać widelce - odparłam.
- Siedemnaście złotych - padła odpowiedź a uśmiech zniknął z młodzieńczego oblicza.
Resztę pan wydawał mi z dość mocno zakłopotaną miną.
- Dobrze, że nie jestem stara, bo uznałby mnie za starą wariatkę - pomyślałam odchodząc w dal z mym upragnionym futerałem na widelczyki do ciasta.
Składniki:
650 g mąki tortowej
100 g miękkiego masła
200 g cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka sody
3 żółtka
250 ml słodkiej śmietany
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i cukier waniliowy, i ucierać dalej dosypując partiami mąkę wymieszaną z sodą i wlewając stopniowo śmietanę.
Wszystkie te czynności wykonałam używając robota kuchennego.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na grubość około 3 mm.
Na rozwałkowanym cieście odcisnąć z gracją "pieczątki" zębatą stroną tłuczka do mięsa.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawać foremką dowolne kształty, poukładać ciasteczka na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia wynosi około 15 minut. Powinny się lekko zrumienić.
Z drugą częścią ciasta należy postąpić w ten sam sposób.
Ciasteczka smakują jak zwykłe herbatniki, nie lepiej i nie gorzej. Ich wielką zaletą jest brak dodatków piekarniczych, z których wiele przyczynia się do zatrzymywania wody w tkance tłuszczowej a zatem także do przyrostu wagi ciała.
Czytelnik uprawiający sport i lubiący aktywność fizyczną będzie z nich zadowolony, bo Angielskie Ciastka dostarczą Mu potrzebnej energii a zabrane w teren nie pokruszą się łatwo w kieszeni i nie usmarują odzieży ani rąk czekoladą.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/angielskie-ciastka-dekorowane-tuczkiem.html