Wykonanie
Mięciutkie
rogale z
ciasta drożdżowego jak na
chałkę, z nadzieniem
krówkowym.

około 50 dag
mąki5 dag
drożdżyłyżeczka
smalcu2 łyżki
masła1 łyżka kwaśnej
śmietany4 łyżki
cukru2
jajaszklanka
wodyodrobina
soliDo nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym.Zrobić rozczyn z pokruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i połowy szklanki ciepłej
wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki wbić
jaja, dodać
śmietanę,
cukier,
sól oraz wyrośnięte
drożdże i pozostałą
wodę. Dobrze wyrobić, dodać roztopione
masło i
smalec. Wyrabiać jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać trochę
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać
rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować
jajkiem rozmąconym z
wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

