ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką

Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

"Topielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i bez kruszonki.
25 dag margaryny
3 szklanki mąki
4 jajka
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
powidła lub owoce
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić)
po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą silikonową, w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2015/03/drozdzowka-topielec-z-powidem-i.html