Wykonanie
"Topielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i bez kruszonki.

25 dag
margaryny3 szklanki
mąki4
jajka10 dag
drożdży1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:powidła lub
owoceKruszonka:1/4 kostki
margaryny (rozpuścić i ochłodzić)po 4 duże czubate łyżki
mąki i
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego1
żółtkoZ
margaryny,
mąki,
jajek i
drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną
wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z
wody, dodać
cukier i
cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko
mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą silikonową, w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
