Wykonanie
Pachnące
czosnkiem smarowidło z
boczku. Świetnie pasuje do pajdy
chleba i
kiszonego ogórka.

1,5 kg
surowego boczku bez skóry1,2 -1,5 L
wodypół łyżeczki
solipół łyżki
przyprawy typu Kucharek12 - 15 ząbków
czosnkuBoczek zmielić razem z
czosnkiem. Połączyć z
przyprawami i połową przygotowanej
wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin. Co jakiś czas przemieszać, dolewać porcjami pozostałą
wodę. W razie potrzeby doprawić
solą i Kucharkiem, ewentualnie
pieprzem. Schłodzić i zamieszać. Jeżeli schłodzone smarowidło jest zbyt rzadkie ponownie ogrzać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po schłodzeniu powinno stężeć, a na dnie nie powinno być płynu, powinna wytworzyć się niewielka ilość
galaretki. Można zajadać gdy tylko stężeje lub pasteryzować w słoikach.