Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt.

Ciasto30 dag
mąki10 dag
cukru15 dag
masła2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyłyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:2 opakowania (duże na 3/4 L
mleka) budyniu
śmietankowego1 litr
mleka3 - 4
pomarańcze50 g
płatków migdałowychZ podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.Ugotować
budyń i wylać na podpieczone ciasto.
Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać
płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut.Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.Moja rada:
Pomarańcze można by pokroić w półplasterki lub jeszcze drobniej. Pokrojone w plastry (zgodnie z oryginalnym przepisem) ładnie wyglądają ale łatwo "schodzą" za nożem przy krojeniu ciasta.
