Wykonanie
Pulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski
drożdżowe.

70 dag
mąki4 dag
drożdży4 łyżki
cukru200 g gęstej
śmietany4 dag
masła2
jajka2
żółtkacukier wanilinowyszczypta
solidowolne
owoce do nadziewania
cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z
masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć
drożdże i zasypać je
cukrem. Gdy
drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać
owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać
cukrem pudrem.


